Binalarda kâin yangın bapları ve anne kapıların taçı teselsül yangına dayanıklı iç kapı bulundurulması da çok önemlidir. Yangına dayanıklı iç kapı, göz kapısı olabileceği üzere, bir odanın yürekindeki farklı bir göz kapısı da olur.
Yangın merdiveni yönetmeliği uyarınca merdivenlerin uygulayım ve öbür özellikleriyle yan yana konumlandırılması gereken bölgeler ortaya konmuştur.
Dairesel yangın merdivenleri ekseriyetle çelik veya betonarme gibi dayanıklı malzemelerden strüktürlmaktadır. Bu malzemeler, müstacel durumlarda emniyetliği sağlamak derunin zaruri mukavemeti ve yangına dayanıklılığı esenlar. Kapalı tasarım antrparantez elementlere karşı koruma esenlar ve hizmet gereksinimlerini azaltır.
Fonksiyonel başüstüneğu denli tezyinî tasarımlara da ehil olan yangın kapıları, camlı yangın kapıları, ivedili çıkış bapları ve sac kapılar olarak şık tasarlanmış mekânların ve görselliğin ön planda tutulduğu bedii kaygı güdülen alanların konseptine ve renklerine oranlı olarak yapım edilme seçeneklerine bile sahiptir.
Yangın direnci: Yangın kapkaloriın yangına karşı direnci, yangın emniyetliği açısından en önemli faktördür. Yangın kapkaloriın belirli bir yangın direnci süresi sağlayacak şekilde tasarlandığından emniyetli olunmalıdır.
Paslanmaz çelik, düzgülü çelikten daha yüce mukavemet ve korozyona dayanıklılık katkısızlar ve bu nedenle yangın kapısı prodüksiyonında yeğleme edilen bir malzemedir.
Yangın merdiven bapsı her açıdan kolay görülebilen ve ulaşılabilen mesafede olmalıdır. Bu nedenle yerini belli fail levhalar ve sorunaretler kullanılır.
Ancak hordaki kriterlerin hepsine aynı anda iye olan bu tip binalarda yek yangın çıkışı ve yangın merdiveni binalması ıztırari olarak ikrar edilmektedir.
Bu tür yangın merdiveninin baş özelliği kompakt ve yerden tasarruf sağlayan tasarımıdır. Kullanılmadığında merdiven intizamlı bir şekilde yoldan uzakta saklanır ve bu da onu sınırlı alana mevla binalar veya bedii dertların bir faktör başüstüneğu binalar bağırsakin isabetli hale getirir.
Yapı çışitalarında kullanılan kapılar meselelevi yüz farklı malzemelerden üretildiği derunin ısıya dayanıklı değildir. Bu nedenle kıyamet esnasında kullanılamaz ve insanlar sineeride kuşatılmış kalabilir.
Bu noktada özellikle de bina sahiplerinin ziyadesiyle kovuşturulma etmesi müstelzim yangın yönetmeliği konusundaki kriterler binalarda uygulanmalı, lüzumlu düzenlemelerin mimarilması gerekmelidir. Zıt taktirde yangınlar çok fazla insanın yaşama ve varlık yitirilmesine da sırat açabilir.
Merdivenin, sezon şartları ve olası durumlara karşı dayanıklı olması gerekmektedir; çelik ve paslanmaz malzeme ile yapım edilmelidir.
Yangın yönetmeliğinde belirtildiği üzere bapların tabiatıyla kapanması gerekmektedir. Bunu tedarik etmek için yaylı menteşeler kullanılması yeterli bileğildir , kanat yüzey meydanı ve ağırlığına bakılırsa kapı kapatıcı hidrolik kullanılmalıdır.
Yönetmelik, yangın merdivenlerinin minimal boyutları, engel taşıma kapasiteleri ve mukteza yangına peklik dereceleri dahil yürütmek üzere yangın merdivenlerinin çeşitli yönlerini genel olarak kapsar. Yangın merdivenlerinin yerleşimini ve erişilebilirliğini belirtir ve binanın tüm yangın kapısı katlarından ve alanlarından kolaylıkla erişilebilir olmalarını esenlar.